Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Božićna zvijezda - Betlehemska zvijezda iz Meksika

Pročitano 73205 puta
-
Objavljeno u Božićni blog

Ukrasna grm kojeg poznajemo kao božićnu zvijezdu podrijetlom je iz Meksika i Srednje Amerike, gdje je poznat kao Flor de la Noche Buena (Cvijet svete noći). Smatra se da su ovu biljku za božićni ukras prvi koristili franjevci u Meksiku već u 17. stoljeću.

Kao i za svaki božićni simbol, tako i za ovaj postoje popularne legende. Najpopularnija je meksička legenda koja priča kako je siromašna mala djevojčica željela na Badnjak donijeti u crkvu poklon u čast Djevice Marije. Kako nije imala poklon, otišla je u crkvu bez ičega. Putem joj se javio anđeo i rekao da ponese malo korova. Ona je to i učinila, a kad je korov stavila na oltar, on se pretvorio u predivan cvijet s velikim crvenim cvijetom u obliku zvijezde povrh zelenih listova.

Ono što se zna i što je dokumentirano je da je 1828. godine Joel R. Poinsett, američki ambasador u Meksiku, po prvi puta donio ovu biljku u Ameriku. Ona je u njegovu čast u Americi kasnije nazvana 'Poinsettia', a 1836. američki kongres je čak proglasio 12. prosinca za Nacionalni dan poinsettia.

Božićna zvijezda je s vremenom postala neizbježna božićna dekoracija širom svijeta. Iako je dostupna u raznim bojama, najpopularnija je crvena biljka. Ponekad se za cvijet i lišće ove biljke smatra da simboliziraju zvijezdu Betlehema koja je mudrace vodila Isusu, da crvene boje lišća simbolizira krv Isusovu, a bijelo lišće njegovu čistoću.

Što je božićna zvijezda?

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) je biljka iz porodice Euphorbiaceae. Crvene obojane listove biljke (brakteje) ljudi zabunom smatraju cvijetom, a zapravo su to gornji listovi biljke, dok se pravi cvijetovi (sitni žuti cvjetići) nalaze među tim crvenim listovima. Oduvijek se mislilo da je biljka otrovna, no to nije točno. Naime, trebalo bi da dijete pojede više od 500 listova ove biljke da bi se stvorila potencijalno smrtonosna doza spojeva koji se nalaze u njoj.

Podijeli ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
HappyRudy

Volimo Božić i sve božićno. Naše prve božićne web stranice objavili smo još 2005. godine, a stranice su od tada mijenjale adrese i sadržaje, ali uvijek su pisale o Božiću - blagdanu, običajima, receptima, dječjoj zabavi, darivanju.

Pozivamo vas da nam se javite ako imate božićnu ponudu - proizvode, poklone, trgovine...