Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Božićni vijenac kao znak dobrodošlice i sreće

Pročitano 76009 puta
-
Objavljeno u Božićni blog

Božićni vijenac jedna je od najpopularnijih dekoracija božićnih blagdana, nalazimo ih na ulaznim vratima domova u znak dobrodošlice, rasvjetnim stupovima, ulaznim vratima trgovina i brojnim drugim mjestima u gradu.

Božićni vijenci važan su dio suvremenog Božića, no imaju dugu povijest i simboliku u raznim kulturama.

U paganskim kulturama zimzeleni vijenci su imali posebnu važnost na proslavi zimskog solsticija u prosincu, najkraćem danu u godini, jer se to vrijeme smatralo vremenom smrti i ponovnog rađanja, završetkom perioda  skraćenih zimskih dana i obilježjem iščekivanja proljeća. U Perzijskom Carstvu vjerovalo se da su vijenci simbol važnosti i uspjeha, pa su se vijenci nosili na glavama. Takvi vijenci su se zvali 'diadema' i s vremenom su postali ukrasi od tkanine ponekad ukrašene draguljima. Uspješni antički grčki sportaši koji su pobijedili u svojim sportskim disciplinama na glavama su nosili vijence od lovora. Slično tome, vijence od lovora nosili su i rimski vojskovođe nakon pobjede u bitkama.

Zimzeleni vijenac kružnog oblika koji je isprva simbolizirao savršenstvo i jedinstvo, te vječito Sunce, s vremenom je postao kršćanski simbol Isusove patnje i krajnje pobjede nad smrću - kršćanske besmrtnosti. Tradicionalni božićni vijenci bili su zeleno-crvene boje, gdje je zelena boja predstavljala nastavak života i kršćansku vjeru u vječni život kroz Isusa, a crvena krv koja je Isus prolio na raspeću.

S vremenom se ova simbolika ublažila, pa je vijenac postao pretežno dekorativno obilježje Božića. Obješen na vrata ili prozor, vijenac sada označava božićni duh u kući i poziv za ulazak u dom.

Još uvijek se prave zimzeleni božićni vijenci, ali i vijenci od raznih drugih materijala, s raznim šarenim dekorativnim elementima (šišarke, bobice, cvijeće, kuglice, zvončići i dr.). Ovi veseli božićni vijenci danas znače radost i mir.

Podijeli ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
HappyRudy

Volimo Božić i sve božićno. Naše prve božićne web stranice objavili smo još 2005. godine, a stranice su od tada mijenjale adrese i sadržaje, ali uvijek su pisale o Božiću - blagdanu, običajima, receptima, dječjoj zabavi, darivanju.

Pozivamo vas da nam se javite ako imate božićnu ponudu - proizvode, poklone, trgovine...