Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Božićni kolačići bogati začinima

Pročitano 56560 puta
-
Objavljeno u Božićni blog

Postoje brojni slatkiši, keksi i kolači koje zovemo božićnim jer se tradicionalno prave tijekom božićnih blagdana, a njihov česti sastojak su mirisni začini poput cimeta i đumbira.

Suvremeni božićni kolačići nastali su od kolačića koji su se pravili u srednjovjekovnoj Europi, u vrijeme kada je Europa počela intenzivnije koristiti egzotične začine poput cimeta, đumbira i papra. Božićni kolačići postali su popularan i neizbježan dio blagdana u 16. stoljeću. Ovi se kolačići (prvenstveno keksi) tradicionalno oblikuju u božićne simbole (božićno drvce, snjegović, zvijezda, čovječuljak od paprenjaka, itd.) i ukrašavaju se bojama Božića (crvena, bijela, zelena, zlatna). Neki od ovih kolačića prava su mala umjetnička djela.

U raznim zemljama prave se božićni kolačići tipični baš za pojedinu zemlju, a postoje i neki posebni običaji.

U Americi i Kanadi djeca vjeruju da se Djed Božićnjak treba okrijepiti na svom putovanju oko svijeta, pa mu u blizini božićnog drvca ostavljaju božićne kolačiće i čašu mlijeku, a ujutro ustanove da je malo mlijeka otpijeno i koji kolačić pojeden.

U Hrvatskoj se rade božićni kolači poput medenjaka, paprenjaka, božićnog kruha, fritula, bazlamače, salenjaka i brojnih drugih kolača tipičnih za pojedine regije.

Vjerojatno najpoznatiji božićni kolačići u svijetu su mali čovječuljci s đumbirom tzv. gingerbread cookies, u kojima dominira đumbir, med i melasa. Od tijesta s đumbirom prave se i male kuće koje su ukrašene brojnim detaljima. U 17. stoljeću zabilježena je prva dokumentirana trgovina kolačićima od đumbira, kada su se oni prodavali u samostanima, ljekarnama i na sajmovima na gradskim trgovima. U srednjem vijeku se smatralo da kolačići sa đumbirom imaju ljekovita svojstva. Gingerbread cookies postali su dotupni svima tijekom 18. stoljeća.

U raznim su se zemljama razvile brojne varijante kolačića od đumbira i drugi tradicionalni kolači: švedski pepparkakor (varijanta medenjaka), nizozemski speculaas (aromatične vjetrenjače), njemački Pfeffernuesse (kolačići s puno začina i bademima), talijanski cuccidati (kolačići punjeni smokvama i datulama), finski julutortut (božićne zvjezdice sa suhim šljivama), francuske bredele (keksi sa suhim smokvama i cimetom), talijanski cenci (štapići s vanilijom), poljski chrusciki ('krila anđela' s vanilijom), švicarski zimtsterne (zvjezdice s cimetom i bademima), talijanski struffoli (kuglice s medom), austrijski Vanillekipferl (kolačići s vanilijom i bademima), danski vaniljekranse (vjenčići s vanilijom) ili pebber nodder (keksi s cimetom i kardamonom), njemački Lebkuchen (kolačići s raznim začinima i sušenim voćem), te brojni drugi.

Podijeli ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
HappyRudy

Volimo Božić i sve božićno. Naše prve božićne web stranice objavili smo još 2005. godine, a stranice su od tada mijenjale adrese i sadržaje, ali uvijek su pisale o Božiću - blagdanu, običajima, receptima, dječjoj zabavi, darivanju.

Pozivamo vas da nam se javite ako imate božićnu ponudu - proizvode, poklone, trgovine...